Yoğurt mayalama devresi

mayamatik

Evimizde her hafta çiğ süt alınır ve yoğurt mayalanır. Yoğurdun ideal mayalanma sıcaklığı 44-46 derece arasındadır. Yani, süt kaynatıldıktan sonra bu aralığa geldiğinde mayayı döküp sarıp sarmalamak gerekir ki taş gibi güzel bir yoğurt elde edilsin.


Ancak yıllardır bizimkiler bunu bir türlü başaramazlar. Ya çok sıcakken mayalama yaparlar ya da unutup soğuk mayalarlar ve sonuç olarak her hafta farklı bir kıvamda yoğurt tüketiriz :D Bu durumdan sıkılıp böyle bir yoğurt mayalama cihazı tasarladım. Elbette bu devre yoğurdu mayalamıyor (aslında yapılabilir :D ), sadece süt potansiyometre ile ayarlanan sıcaklığın altına düştüğünde, bir buzzer yardımıyla ses çıkararak haberdar olmamızı sağlayacak. Eğer duyan olursa da yoğurdu mayalamak üzere müdahale edecek.


İlk başta devreyi Arduino gibi bir mikrodenetleyici platformu ile yapmayı planlıyordum. Ancak, arduino fiyatlarını gördüğümde ufak çaplı bir şoktan sonra (klon Arduino'nun bile birkaç yüz lirayı aşmış durumda :? ), kolları sıvayıp tamamen analog bir devre tasarlama kararı aldım. Bu devrenin maliyeti, komponentlerin kargo ve diğer masraflarını içermeden, maksimum 50 lira civarında olacaktır. 


Tabi bu son tasarım değil. Büyük ihtimalle baskı devere üzerine geçirirken bir kaç şey değişecek yada eklenecektir. Şimdilik böyle bir proje logu olarak düşelim buraya.